MENU

Afgerond: De Loobeek in Merselo

In opdracht van gemeente Venray en Waterschap Limburg is de Loobeek en natuurgebied het Loobeekdal beter geschikt gemaakt voor landbouw, natuur, water en recreatie. Deels is de beek in oude natuurlijke staat teruggebracht, zodat ze weer kan meanderen en méér water vasthouden in delen van het beekdal. Van belang was een klimaatrobuust beekdal in te richten, om bij hevige neerslag water te kunnen bergen en in de droge periodes water vast te haouden. In totaal is negen van de twaalf kilometer beek, in drie deelgebeiden, aan de Limburgse zijde aangepakt. Het project is vanuit de kant van het waterschap inmiddels afgerond. Toch wordt nog altijd veel over het project gezegd en geschreven. Dit komt omdat er nog een aantal zaken spelen. In het persbericht van 16 mei 2024 zijn deze zaken verder uitgelicht. 

Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en waterkwaliteit

Het natuurlijke systeem van de beek, waarbij het venige/moerassig gebied het water vasthield en langzaam aan de omgeving afgaf, is in de tijd tenietgedaan. Om jaarrond voldoende water in de beek te houden moest deze op diverse plaatsen gestuwd worden. Door het zich steeds verder uitbreidende esdek, de woonkernen en de infrastructuur, is ook de diversiteit aan natuurwaarden sterk achteruitgegaan. Van belang was dat het een klimaatrobuust beekdal moest worden, om bij hevige neerslag water te bergen en in droge periodes water vast te houden.

Voornamelijk vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water, de Waterwet, het Waterbeheerplan en het Nederlands natuurnetwerk (status verbindingszone en natuurbeek) zijn verplichtingen gesteld ten aanzien van het herstellen van de watersystemen, met daarbij verbeteren van landschap en ecologie. Daarnaast hebben een aantal omliggende gronden de status goudgroene natuurzone, zilvergroene natuurzone en bronsgroene landschapszone.

Meer informatie

Op de kaart

Over de Maasgaard

Gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venray, Waterschap Limburg en Provincie Limburg slaan de handen ineen om de kwaliteit van het buitengebied in Horst aan de Maas én in Venray flink te vergroten. Dit gebied heet ‘Maasgaard’.

Voor robuuste natuurontwikkeling- en recreatieprojecten ontvangt Maasgaard de komende jaren € 18 miljoen. De vier partijen kunnen door samen te werken meer bereiken en plannen versneld en kostenbesparend uitvoeren.

Lees meer

Youtube

Bekijk de Youtube playlist ‘Maasgaard’.

Projecten in de Maasgaard

Lollebeek Presentatie

De kwaliteit van het buitengebied van Horst aan de Maas en Venray wordt verbeterd en de recreatiefuncties versterkt. Hiervoor werken de partners binnen 13 projecten actief samen in het uitvoeringsprogramma Maasgaard.

Bekijk de projecten