MENU

De eerste vissluis van Limburg is gereed

6 januari 2017

Bij de Everlose beek is weer vismigratie mogelijk. Vissen konden de beek niet op en af omdat er bij de Maasmonding een watermolen staat: de Slotermolen in Grubbenvorst. Op het terrein van de Slotermolen legden we daarom een vissluis aan. Hierdoor kunnen vissen vanuit de Maas en de beek weer naar natuurgebied Koelbroek en andersom. Dit project rondde het voormalige waterschap Peel en Maasvallei in 2016 af.

Hoogteverschil van 4,5 meter

Om vismigratie mogelijk te maken kiezen we meestal voor het bouwen van een vistrap. Het hoogteverschil tussen de Maas en de hoger gelegen beek is 4,5 meter. Als je dat wilt opvangen met een vistrap heb je veel ruimte nodig. Die ruimte was er niet. De Watermolen die het obstakel vormt, ligt daarbij op privé terrein. Het maken van een vissluis bleek de enige oplossing. Het is de eerste vissluis van Limburg.

Met de omgeving, voor de omgeving

De vissluis is gebouwd op de grond van de eigenaar van de Slottermolen. In de Everlosebeek die over het terrein van de Slottermolen loopt zijn ook twee stuwen gebouwd. De eigenaar kan met hoogwater de stuwen dicht zetten en is daarmee beschermd tegen overstromingen. Dit project is een mooi voorbeeld van ‘met de omgeving, voor de omgeving’.

Everlose beek

De Everlose Beek stroomt door drie gemeenten, begint vanaf inlaatpunt Beringe en mondt uiteindelijk uit in de rivier de Maas nabij de Slottermolen in Grubbenvorst. De watergang is circa 20 km lang en is ingericht voor afvoer en toevoer van water.

Bekijk hier het resultaat:

Projecten in de Maasgaard

Lollebeek Presentatie

De kwaliteit van het buitengebied van Horst aan de Maas en Venray wordt verbeterd en de recreatiefuncties versterkt. Hiervoor werken de partners binnen 13 projecten actief samen in het uitvoeringsprogramma Maasgaard.

Bekijk de projecten

Bewaren

Bewaren

Bewaren