MENU

Start werkzaamheden Everlose beek

16 december 2015

Op woensdag 16 december 2015 startte Waterschap Limburg officieel de beekherstel werkzaamheden aan de Everlose beek in Boekend en Grubbenvorst. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden vormt de bouw van een vissluis nabij de Slottermolen in Grubbenvorst. Deze vissluis is de eerste vissluis in Limburg en is uniek in Nederland.

Op dit moment stroomt de Everlose Beek door natuurgebied Koelbroek in Boekend. Om dat gebied verder te laten ontwikkelen wordt de Everlose Beek over een afstand van circa 2 km omgeleid naar de Onvoltooide Noordervaart. Om ervoor te zorgen dat er vanuit de Maas weer vissen de beek in kunnen en richting Koelbroek kunnen, wordt er in Grubbenvorst op het terrein van de Slottermolen een vissluis gemaakt. De vissluis overbrugt een hoogteverschil van 4,5 meter.

Tijdens de openingshandeling, die plaatsvond bij de Slottermolen, werd een menselijke slinger gemaakt om de vis symbolisch van het laagste punt naar de hoger gelegen molenvijver te brengen.

Over de Maasgaard

Gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venray, Waterschap Limburg en Provincie Limburg slaan de handen ineen om de kwaliteit van het buitengebied in Horst aan de Maas én in Venray flink te vergroten. Dit gebied heet ‘Maasgaard’.

Voor robuuste natuurontwikkeling- en recreatieprojecten ontvangt Maasgaard de komende jaren € 18 miljoen. De vier partijen kunnen door samen te werken meer bereiken en plannen versneld en kostenbesparend uitvoeren.

Lees meer

Youtube

Bekijk de Youtube playlist ‘Maasgaard’.

Projecten in de Maasgaard

Lollebeek Presentatie

De kwaliteit van het buitengebied van Horst aan de Maas en Venray wordt verbeterd en de recreatiefuncties versterkt. Hiervoor werken de partners binnen 13 projecten actief samen in het uitvoeringsprogramma Maasgaard.

Bekijk de projecten